Kalemler ve Kurşun kalemler

Kalemler ve Kurşun kalemler

Günümüzde kalemler, neredeyse bütünüyle otomatik “kalem hatlarında” üretilmektedir.

A-) Kalemler nasıl yapılır?

  • Günümüzde kalemler, neredeyse bütünüyle otomatik “kalem hatlarında” üretilmektedir. Ham kalem makineleri, kalem uçları ile tahta kalaslardan ham kalemler üretirler. Kalem ucunun temel bileşenleri, grafit ve kildir. Grafit siyah rengi sağlarken, kil bağlayıcı madde olarak hareket ederek kalem ucuna şeklini ve dayanıklılığını verir. Bu iki bileşen, farklı sertlik dereceleri için hassas bir şekilde tanımlanan formüllere göre karıştırılır. Ortaya çıkan kütle, bunun üzerine, kurşun ucu çubuklarını oluşturmak için yüksek basınç altında bir ağızlık yoluyla preslenir. Kalem ucu çubukları, hala yumuşak durumdayken, otomatik olarak kalem uzunluğunda kesilir, boyanmasının ardından fırına verilir ve yumuşak bir sonuç elde etmek için yağ banyosuna konulur.
  • Kalem uçları, bunun üzerine, tahtanın içerisine konulur. Bunun için ise tahta gövdeler, küçük kalaslar halinde kesilir. Tamamen kuruyana kadar, birkaç ay saklanmalıdırlar. Sadece bunun üzerine, kalem uçları elde etmek üzere yivler frezeleme işlemine tabi tutulur. Kalem uçlarının konulmasının ardından, ikinci bir kalas konumlandırılır, yapıştırılır ve preslenir. Planya makinesi, çift kalastan kalem kalaslarını keser. Bunlar daha sonra birkaç kez, su bazlı vernikle kaplanır, damgalanır, batırılır (uç başlık) ve nihayetinde kalemler açılır.

B-) Kalemlerin üzerinde SV kısaltması ne anlama geliyor?

  • Önceleri, kalem üretimi sırasında iki kalas parçası, sadece belirli noktalarda birbirlerine yapıştırılırlardı. Kalem ucu, tahta şafttan kayıp çıkabilirdi. 1960’larda patent korumalı bir üretim sürecinin devreye alınmasıyla birlikte Faber-Castell, kurşun ucunu bütün uzunluğu boyunca tahta kasasına güvenli bir şekilde yapıştırmayı başardı. Bu işlem bugüne kadar hala, güvenli yapıştırma (Latince secura = güvenli kelimesinden SV) olarak bilinmektedir. Böylelikle, kalem uçlarının kırılmaya karşı dayanıklılığı artmış ve açılabilme kapasitesi önemli ölçüde iyileştirilmiştir.
  • Faber-Castell, bütün ahşap gövdeli kalemleri için güvenli yapıştırma yöntemini kullanmakta ve bundan dolayı Almanca “Securalverfahren” (güvenli yapıştırma) ifadesinin kısaltması olarak “SV” ibaresi ile etiketlemektedir.

C-) Kalemler ne ile verniklenir?

  • Avrupa’da üretilen bütün ahşap gövdeli renkli ve siyah kalemler, çevre dostu su bazlı vernikle kaplanmaktadır. Şirket, 1993 yılında devreye alınan kendi geliştirdiği bu teknolojiyle, kalem kaplamaları alanında yeni standartları belirledi.

D-) Kaç renk var?

  • Renkli Grip ve Goldfaber kalemleri, 48 farklı renkte sunulmaktadır; Pitt Pastel sanatçı renkli kalemleri, 60 farklı renkte sunulurken, Pitt Artist Pen kalemleri ise 66 renkte sunulmaktadır. Albrecht Dürer sanatçı suluboya kalemleri ile Polychromos sanatçı renkli kalemleri, 120 farklı renkte sunulmaktadır. Bütün renkler, aynı renk spektrumuna dayanmaktadır ve bundan dolayı da birbirleriyle uyumludur.

E-) Renkler isimlerini nerden almaktadır?

  • Sanatçı renkli kalemlerimiz, bazıları profesyonel kullanıcılar için 1905 yılında geliştirilmiş olan geleneksel ürünlerdir. Tutarlı numaralandırma sistemiyle birlikte sanatsal çevrelerde yerleşik bir konumda bulunduklarından dolayı, Phthalo yeşili, Madder gölü ve Manganez moru gibi geleneksel, eskiden kalma renk isimlendirmelerini kullanıyoruz. Yeni renkler için, renk pigmentlerinin kimyasal adını ya da ilgili metaforları kullanmaya çalışıyoruz.

F-) Hangi sertlik dereceleri mevcuttur?

  • Kurşun ucu üretimi sırasındaki kil ve grafit karıştırma oranı, kurşun kalem ucunun sertlik derecesini tespit etmektedir. Kil oranı arttıkça, kalem ‘daha sert’ yazmaktadır. Kalem ucunun sertlik derecesi, harf ve rakamlarla gösterilir. Daha sert kalem uçları genellikle H harfiyle etiketlenirken, daha yumuşak kalem uçları, B harfiyle etiketlenmektedir. Farklı sertlik dereceleri ise harfin önüne bir sayı konularak tanımlanabilmektedir. Bu da, 6H kalem ucunun, 4H kalem ucundan daha sert olduğu anlamına gelmektedir. Bu isimlendirmeler, muhtemelen daha önceden kullanılan İngilizce terimlerden gelmektedir. B, Siyah (Black) ve H ise, Sert (Hard) için kullanılırken, birlikte gelen sayı, siyah ya da sertlik derecesinin artışını göstermektedir. F harfi ise Sıkı (Firm) ya da İnce Uç (Fine Point) tanımlarından gelmiş olabilir. Sertlik derecelerinin sınıflandırması hiçbir zaman kesin terimler halinde uluslararası bir standarda kavuşmamıştır; bu da isimlendirmelerin hala üreticiye bağlı olduğu anlamına gelmektedir. Faber-Castell, Castell 9000 popüler klasik kalemini, 16 sertlik derecesinde sunmaktadır.
  • Yumuşak kalemler, tercihen sanat alanında kullanılmaktadır. İdeal bir yazı kalemi (örneğin: ofiste kullanım için) ortalama bir sertlik derecesine (“HB”) sahipken, okul kaleminin sertlik derecesi ise B’dir. B = Siyah H = Sert HB = Sert Siyah F = Sıkı

G-) Kalemler neden farklı şekillerdedirler?

Ahşap gövdeli kalemler, dünya genelinde üç temel şekilde üretilip satılmaktadır.

Geçmişte bu şekil, kalem ucunun tek tarafta körleşmesini önlemek, yani kalemi daha az açmak zorunda kalmak için yuvarlak kalemin elde kolaylıkla döndürülebilir olmasından dolayı, büyük bir çoğunlukla stenografi için ofislerde kullanılmaktaydı. Ancak, yuvarlak çapraz kesit şeklinin elde daha kolay döndürülebilir olmasından dolayı, bu kalemlerin aynı zamanda daha sıkı bir şekilde tutulmaları gerekmektedir. Uzun süreli kullanımda ise bu durum elin daha hızlı yorulmasına yol açabilmektedir.

Altıgen şekil, okullar ile ofislerdeki standart uygulamalar için şu anda en çok kullanılmakta olan çapraz kesit şekli durumundadır. Kalemin kullanılırken daha kolay tutulmasını sağlamakta ve kalemin masadan yuvarlanıp düşmesini önlemektedir.

Normal yazma pozisyonunda, kalem başparmak, işaret parmağı ve orta parmakla tutulur. Üçgen bir kalemle ise her bir parmağın, daha büyük bir temas alanı bulunur. Bu da elin ergonomik yapısını yansıtarak yorulmadan yazı yazmaya olanak sağlar. Bu şekildeki bir kalem, masadan kolayca yuvarlanıp düşmez. Son zamanlarda, yeni yazmaya başlayanlar için üçgen şekil tavsiye edilmektedir. Üçgen kalem, ön tarafta yuvarlak koni bir şekille sonlandığından dolayı, normal bir kalemtıraş ile kolaylıkla açılabilir.

  • Yuvarlak çapraz kesit şekil
  • Altıgen çapraz kesit şekil
  • Üçgen çapraz kesit şekil

H-) Bu çukurların özelliği nedir?

  • Teknik açıdan konuşmak gerekirse, Faber-Castell tarafından geliştirilen çukur teknolojisi, küçük çukurların kabartmalı (“konveks”) bir yapısını ortaya koymaktadır. Bu çukurlar, kalemin ön ucunda yer alır ve kaleme kaydırmaz özelliği kazandırarak, kalemin daha güvenli ve kaymaz bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Bu çukurlar, bütün Grip kalem grubumuzun ayırt edici özelliğidir.

I-) Bir kalemi mükemmel yapan nedir?

  • Geleneksel bir kalemin dezavantajlarından biri: Bazı zamanlarda açmanız gerekir. Uygun bir kalemtıraş ise her zaman el altında bulunmaz.
  • Faber-Castell, dünya genelindeki lider üretici olarak, taşınabilir kalemin bu sorununa mükemmel çözümü bulmuştur: Bir tükenmez kalem ya da dolmakalem gibi taşınabilen ve nerede olursanız olun zahmetsizce açılabilen, bir klips ile birlikte entegre kalemtıraş ve silginin bulunduğu bir kalem.

J-) Pitt pastel boya kalemlerimi açmanın en iyi yolu nedir?

  • Yüksek kaliteli pastel boya kalemleri, ancak bir keskin bir bıçakla (ürün numarası 181398) ya da zımpara kağıdı (ürün numarası 1851004) kullanarak açılmalıdır.

K-) Her bir renk için ayrı bir boya kalemi alabilir miyim?

  • Renkli Grip, Jumbo Grip, Goldfaber, Goldfaber Aqua, Polychromos sanatçı renkli kalemleri ile boya kalemleri, Albrecht Dürer ve Albrecht Dürer Magnus sanatçı suluboya kalemleri, Pitt pastel boya kalemleri ile bütün kurşun kalemler için bağımsız, ayrı renkler sunuyoruz.
  • Bağımsız, ayrı renkleri, seçkin kırtasiyelerimizde satın alabilirsiniz.

L-) Çizimimi sabitleştirici ile sabitlemeli miyim?

  • Evet, Pitt Pastel sanatçı kalemleri ya da Polychromos sanatçı pastel kalemleriyle çizim ve boyama yaparken. Yağlı kalem ucuna sahip olduklarından dolayı Polychromos ya da Albrecht Dürer sanatçı kalemleri ile sabitleme gerekmemektedir.
  • Pitt Pastel kalemleri, pastel boya kalemleridir ve kalem uçlarında, yağ ya da yağ bileşenleri bulunmaz. Bu da kolaylıkla lekelenebilir demektir ve çizimin tamamlanmasının ardından ya da çalışma sırasında (ara sabitleme) sabitlenmesi gerekmektedir.
  • Ürün grubumuzda fiksatif bulunmamaktadır. Ancak, aşağıdaki ürünleri tavsiye edebiliriz:
    1. Sennelier: Latour pastel fiksatif ya da
    2. Marabu: Fiksatif ya da
    3. Schmincke: Aerospray pastel fiksatif
    Bütün sprey ürünleri, seçkin kırtasiyelerde sunulmaktadır.

M-) Çizimimi karıştırmak için ne kullanabilirim?

  • Ürün grubumuzda karıştırma maddesi bulunmamaktadır.
  • Bazı sanatçılar, bir seçenek olarak, Polychromos renkleri kısmen çözerek bir fırça ile karıştırılmasına olanak sağlayan bezir yağı ya da bebek yağı kullanmaktadırlar.

N-) Kalemler ne kadar solmazdır?

Sanatçı renkleri sektöründe, solmazlık üç sınıfa ayrılmaktadır:

  • Üç yıldız *** - maksimum solmazlık
  • İki yıldız ** - yüksek solmazlık
  • Bir yıldız * - sınırlı solmazlık

Bu sınıflandırmayı daha anlaşılır hale getirmek için, sanatçı kalemlerimizde renk numarasına ilave olarak yıldız şekliyle solmazlık bilgisi de ekledik.

O-) Çizimlerimi korumanın en iyi yolu nedir?

  • Çizimler, doğrudan güneş ışığından, kirden, tozdan, güçlü sıcaklık dalgalanmalarından ve nemden korunmalıdır. Camlı bir resim çerçevesiyle ya da doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde saklanmak suretiyle koruma sağlanabilir.